30 yıldır bitmeyen çile!

Dede Mahallesi’nde 1994 yılında ilkokul alanı olarak şuyulandırılan ancak aradan geçen 30 yıla rağmen herhangi bir kamulaştırma yapılmayan arazi, mahalle sakinlerinin ve hak sahiplerinin mağduriyetine neden olmaya devam ediyor. İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, söz konusu sorunu yerinde inceledikten sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bizi kimse duymuyor, ilgilenmiyor. Bu sorunu kamuoyuna ve yetkililere tekrar hatırlatmak istiyoruz,” dedi.

Dede Mahallesi’nde Paşalar, Ustaayvaz, Sivrioğlu ve İmamzade Sokakları kapsayan 12807 ada üzerinde bulunan, 16 hisseli parselin 1994’te okul alanı olarak ayrıldığı; ancak bugüne kadar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmadığı belirtildi. Hak sahipleri yıllardır Odunpazarı Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğe başvurduklarını ancak seslerini duyuramadıklarını ifade ediyor.

"Vatandaş pinpon topuna döndü"

Gürol Yer, kurumlar arası koordinasyon eksikliğini eleştirerek, “Milli Eğitim, alanın okul yapımı için yeterli olmadığını söylüyor. Belediyeden başka yer istiyor. Belediye ise ‘bizlik değil, Milli Eğitim’e gidin’ diyor. Herkes topu birbirine atıyor. Vatandaş ise adeta pinpon topuna dönmüş durumda,” şeklinde konuştu.

Ulaşım, sosyal alan ve okul eksikliği kronikleşti

Dede Mahallesi’nin sadece bu sorunla değil, aynı zamanda ciddi ulaşım ve sosyal altyapı eksiklikleriyle de boğuştuğunu belirten Yer, özellikle Osmangazi Üniversitesi Bademlik Yerleşkesi’nde okuyan öğrencilerin ulaşımda büyük zorluk yaşadığını, belediye otobüs hattının bölgeye uğramadığını ve düzensiz minibüs seferlerinin yetersiz kaldığını söyledi. Öğrenciler ring hattı talep ediyor.

Ayrıca tarihi mahallede sosyal donatı alanlarının neredeyse hiç olmadığını dile getiren Yer, “Muhtarlık binası bile konteynerden çevrilmiş durumda. Odunpazarı Evleri mimarisine uygun bir Halk Merkezi beklentisi var” dedi.

6 Mahallede Okul Yok, Ayrılan Alan Boş Duruyor

Mahallede ve çevresinde 5 diğer mahallenin de ortak sorunu olan ilkokul eksikliği dikkat çekiyor. Kapatılan Turan İlkokulu başka amaçlarla kullanılmaya başlanmış, Malhatun İlkokulu ise yenileme sonrası kültür merkezine dönüştürülmek isteniyor. Yer, “Hem okul öncesi hem de ilkokul talebi var. Bu mahallelere okul yapılmıyor ama okul için ayrılan arazi de kullanılmıyor. Bu komedi değil de nedir?” diye sordu.

Kentsel Düzenleme Projesi Hâlâ Beklemede

Geçmiş yıllarda kamuoyuna duyurulan Odunpazarı Kentsel Alan Düzenleme Projesi’nin de bugüne kadar başlamadığını hatırlatan Yer, bölge esnafının yaz ya da kış döneminde çalışmaların başlamasını istediğini belirtti.

Basın açıklamasını “Biz halkın çağrısıyla geldik, gördük, dinledik ve duyurulması için buradayız” sözleriyle bitiren Yer, mahalle sakinlerinin de doğrudan taleplerini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.