büyükşehir küllüoba

Sınava olan güven yerle bir oldu!

EĞİTİM 15.07.2025 - 11:44, Güncelleme: 15.07.2025 - 11:44
 

Sınava olan güven yerle bir oldu!

“Sınav sorularının önceden bazı öğrencilerin eline geçtiğine dair iddialar ve kitapçıkların sınav sırasında dijital ortamlarda paylaşılması, sisteme olan güveni yerle bir etmektedir!”
2025 Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi, Türkiye’deki eğitim sistemine yönelik kapsamlı bir eleştiri getirdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, açıklamasında “LGS’nin bir başarı ölçütü değil, sistemin yarattığı eşitsizlikleri yansıtan bir tablo olduğunu” vurgulayarak, merkezi sınavların öğrenciler üzerinde yarattığı psikolojik ve pedagojik yıkıma dikkat çekti. “LGS, ADALETİN DEĞİL AYRICALIĞIN GÖSTERGESİ” Demirkol, LGS verilerinin sınavla öğrenci alan okullara girişin giderek daha fazla özel ders, kurs ve maddi imkanlara bağlı hale geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti. “Başarı oranları sosyoekonomik düzeyi yüksek bölgelerde yükselirken; kırsal alanlarda ve dezavantajlı mahallelerde ciddi bir başarı uçurumu ortaya çıkıyor. Eğitimdeki fırsat eşitsizliği derinleşiyor.” “SINAV GÜVENLİĞİ TARTIŞMALI, KAMUOYU GÜVENSİZ” Eğitim-Sen, sınavın adil ve şeffaf yapısına dair kamuoyunda oluşan güvensizliklere de işaret etti. “Sınav sorularının önceden bazı öğrencilerin eline geçtiğine dair iddialar, tam puan alan öğrencilerin belli merkezlerde yoğunlaşması ve sınav kitapçıklarının sınav sırasında dijital ortamlarda paylaşılması, bu sisteme olan güveni yerle bir etmektedir.” “EŞİT EĞİTİM HAKKI YOK SAYILIYOR” Demirkol, özellikle başarı hikâyeleriyle süslenen kamuoyu haberlerinin, yapısal sorunları perdeleme işlevi gördüğünü belirtti: “Bu hikâyeler, aslında sınıfsal imtiyazların sonucudur. Eğitim hakkı piyasaya terk edilmiş, çocukların geleceği ailelerinin ekonomik gücüne bağımlı hale getirilmiştir.” “SINAV MERKEZLİ EĞİTİM PSİKOLOJİK YIKIM ÜRETİYOR” Eğitim-Sen, LGS’nin öğrencileri bilgi temelli değerlendirmekten çok “test çözme makinesi”ne dönüştürdüğünü belirtti. “13-14 yaşındaki çocuklara ‘başarılı’ ya da ‘başarısız’ etiketleri yapıştırılıyor. Bu yalnızca pedagojik değil, insani olarak da kabul edilemez bir uygulamadır.” “ÖĞRETMEN VE OKULLAR ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR” Sınav sisteminin yalnızca öğrencileri değil, öğretmenleri ve okulları da performans baskısına soktuğunu belirten Eğitim-Sen, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğretmenlerin ve öğrencilerin sistematik bir dışlanmışlık yaşadığını vurguladı. “EĞİTİMDE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM ŞART” Eğitim-Sen, merkezi sınav sistemine dayalı yapı yerine; özgür, eşit ve bilimsel temellere dayalı bir eğitim modeli talep ettiklerini yineledi. “Eğitim sıralama değil gelişim, yarış değil dayanışma, rekabet değil birlikte öğrenme üzerine kurulmalıdır.” Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, açıklamasının sonunda, “Eğitimde adalet, liyakat ve kamu yararı sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajını verdi.  
“Sınav sorularının önceden bazı öğrencilerin eline geçtiğine dair iddialar ve kitapçıkların sınav sırasında dijital ortamlarda paylaşılması, sisteme olan güveni yerle bir etmektedir!”

2025 Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi, Türkiye’deki eğitim sistemine yönelik kapsamlı bir eleştiri getirdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, açıklamasında “LGS’nin bir başarı ölçütü değil, sistemin yarattığı eşitsizlikleri yansıtan bir tablo olduğunu” vurgulayarak, merkezi sınavların öğrenciler üzerinde yarattığı psikolojik ve pedagojik yıkıma dikkat çekti.

“LGS, ADALETİN DEĞİL AYRICALIĞIN GÖSTERGESİ”

Demirkol, LGS verilerinin sınavla öğrenci alan okullara girişin giderek daha fazla özel ders, kurs ve maddi imkanlara bağlı hale geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

“Başarı oranları sosyoekonomik düzeyi yüksek bölgelerde yükselirken; kırsal alanlarda ve dezavantajlı mahallelerde ciddi bir başarı uçurumu ortaya çıkıyor. Eğitimdeki fırsat eşitsizliği derinleşiyor.”

“SINAV GÜVENLİĞİ TARTIŞMALI, KAMUOYU GÜVENSİZ”

Eğitim-Sen, sınavın adil ve şeffaf yapısına dair kamuoyunda oluşan güvensizliklere de işaret etti.

Sınav sorularının önceden bazı öğrencilerin eline geçtiğine dair iddialar, tam puan alan öğrencilerin belli merkezlerde yoğunlaşması ve sınav kitapçıklarının sınav sırasında dijital ortamlarda paylaşılması, bu sisteme olan güveni yerle bir etmektedir.”

“EŞİT EĞİTİM HAKKI YOK SAYILIYOR”

Demirkol, özellikle başarı hikâyeleriyle süslenen kamuoyu haberlerinin, yapısal sorunları perdeleme işlevi gördüğünü belirtti:

“Bu hikâyeler, aslında sınıfsal imtiyazların sonucudur. Eğitim hakkı piyasaya terk edilmiş, çocukların geleceği ailelerinin ekonomik gücüne bağımlı hale getirilmiştir.”

“SINAV MERKEZLİ EĞİTİM PSİKOLOJİK YIKIM ÜRETİYOR”

Eğitim-Sen, LGS’nin öğrencileri bilgi temelli değerlendirmekten çok “test çözme makinesi”ne dönüştürdüğünü belirtti.

“13-14 yaşındaki çocuklara ‘başarılı’ ya da ‘başarısız’ etiketleri yapıştırılıyor. Bu yalnızca pedagojik değil, insani olarak da kabul edilemez bir uygulamadır.”

“ÖĞRETMEN VE OKULLAR ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR”

Sınav sisteminin yalnızca öğrencileri değil, öğretmenleri ve okulları da performans baskısına soktuğunu belirten Eğitim-Sen, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğretmenlerin ve öğrencilerin sistematik bir dışlanmışlık yaşadığını vurguladı.

“EĞİTİMDE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM ŞART”

Eğitim-Sen, merkezi sınav sistemine dayalı yapı yerine; özgür, eşit ve bilimsel temellere dayalı bir eğitim modeli talep ettiklerini yineledi.

“Eğitim sıralama değil gelişim, yarış değil dayanışma, rekabet değil birlikte öğrenme üzerine kurulmalıdır.”

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, açıklamasının sonunda, “Eğitimde adalet, liyakat ve kamu yararı sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajını verdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bsnmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.