Yunus Sivrihisarlıdır sahip çıkılmalıdır!
Yunus Sivrihisarlıdır sahip çıkılmalıdır!
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, gönül ve irfan eri Yunus Emre’nin memleketi konusunda kamuoyuna önemli bir açıklamada bulundu.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, gönül ve irfan eri Yunus Emre Hazretleri’nin memleketi konusunda kamuoyuna önemli bir açıklamada bulundu. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kalır imzasıyla yapılan açıklamada, Yunus Emre’nin 1238 yılında Sivrihisar’da doğduğu ve 1320 yılında vefat ettiği hatırlatılarak, “708 yıl boyunca Sivrihisar ilçemizin evladı olarak bilinmiş ve bu şekilde anılmıştır” denildi.
Açıklamada, 18 Mart 1946 tarihinde Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlanan Sarıköy’ün (bugünkü Yunus Emre Mahallesi) idari olarak Mihalıççık’a geçmiş olmasının, Yunus Emre’nin aidiyetini değiştirmediği vurgulandı. Vakıf, “Bir şahsiyetin memleketi, mezar yerinden değil; doğduğu, yetiştiği, hayatını geçirdiği yerden anlaşılır” ifadelerine yer verdi.
Vakıf Başkanı Kalır, tarihimizde benzer örneklerin çok olduğunu belirterek, “Nazım Hikmet’in mezarı Moskova’dadır. Bu sebeple kendisini Rus şairi mi kabul edeceğiz?” sorusunu yöneltti. Mezar yerinin Mihalıççık sınırları içinde kalmasının, Yunus Emre’nin Mihalıççıklı olduğunu göstermeyeceği belirtilen açıklamada, 79 yıl önceki idari bir değişiklikle 700 yılı aşkın bir geçmişin göz ardı edilemeyeceği ifade edildi.
Sivrihisar Eğitim Vakfı’nın tüzüğünde yer alan, “Sivrihisar’ın yetiştirdiği değerleri tanıtmak ve sahip çıkmak” ilkesine bağlı olarak Yunus Emre’ye sahip çıkmaya devam edeceklerini vurgulayan Kalır, “Bu tarihî ve kültürel hassasiyetin, tüm Sivrihisarlılar tarafından içtenlikle desteklenmesini, ilçemizdeki yetkili kurum, kuruluş ve kişilerin de duyarlılıkla süreci takip etmesini önemle bekliyoruz” çağrısında bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.